Fotogenieke gekko (Castara, Tobago)

Hagedis (gekko)

Een mooie gekko kwam bij me zitten, liet zich graag fotograferen, begon zelfs te poseren, en liet fysiek contact toe.
Castara (Tobago), 25 december 2009.

De gekko’s die op Tobago veel voorkomen zijn meestal van het geslacht (genus) Hemidactylus: gekko’s met een hechtschijf langs de hele lengte van iedere vinger. Tot dit geslacht behoren een aantal soorten die wel met het ‘New World Hemidactylus mabouia-brookii complex’ worden aangeduid. [1]. Of een gekko een mannetje of vrouwtje wordt lijkt (mede) afhankelijk te zijn van de temperatuur: Temperature dependant Sex Determination.

Temperature dependant Sex Determination

Bij de gekko’s is het geslacht van de jongen afhankelijk van de uitbroedtemperatuur van de eieren. Dit noemt men TSD (Temperature dependant Sex Determination). Er blijken verschillende TSD-patronen te zijn. Bij een aantal soorten schildpadden, worden bij lage temperaturen mannetjes geboren en bij hoge temperaturen vrouwtjes. Bij andere soorten worden bij lage temperaturen vrouwtjes, bij iets hogere mannetjes en bij nog hogere temperaturen weer vrouwtjes geboren. Bij de gekko’s is het patroon juist andersom en worden bij hoge temperaturen mannetjes en bij lage temperaturen vrouwtjes geboren. [1]

(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)
klik voor vergroting
(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

[margin20]

Bron / verwijzing

[1] overzichtartikel gekkosoorten: Buurt, G. van, De Amfibieën en Reptielen van Aruba, Curaçao en Bonaire. geraadpleegd (maar is daar nu niet meer te vinden) op 30 mei 2010 op http://www.mina.vomil.an/Pubs/Buurt-AmphiReps3.html

[margin20]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *