Garden of England: Sissinghurst Castle Garden

Sissinghurst – juweel in de kroon van de National Trust

Deze prachtige creatie (30-er jaren vorige eeuw) van Mrs Vita Sackville-West, de beroemdste tuin van Zuidoost-Engeland, bestaat uit verschillende tuinen, elk met een eigen thema, en wordt als het juweel in de kroon van de National Trust beschouwd.

De bibliotheek, het woonhuis en de tuinen zijn nog vol van herinneringen aan Vita Sackville-West, schrijfster en tuinontwerpster. Zij had een goed huwelijk met de diplomaat en politicus Harold Nicholson en onderhield voor die tijd openlijk onconventionele relaties met minnaressen, onder wie Virginia Woolf. Op Sissinghurst Castle legden Vita en Harold zich toe op de restauratie van het kasteel en op het ontwerp en de aanleg van een fraaie tuin. Vanaf 1930 is Vita hier tot haar dood mee bezig geweest. Het resultaat is een indrukwekkende aaneenschakeling van diverse kleinere tuinen, elk met een eigen stijl.

Eén van de leukste architectuurkenmerken van Sissinghurst zijn de verbindingen tussen de verschillende tuinen. In alle richtingen vang je een glimp op van een aangrenzende tuin.

Eén van de vele verbindingen naar een andere tuin; hier de opening (uit 1949) naar de boomgaard

Towerlane – White Garden

Vanuit de Towerlane kom je via deze doorgang in de White Garden

(klik voor vergroting)
Towerlane (klik voor vergroting)

De Towerlane

In 1490 kocht Thomas Baker Sissinghurst.

De tuinen werden aangelegd rondom het landhuis (een ‘Elizabethan mansion‘).

The Elizabethan tower (klik voor vergroting)
Elisabethan Tower (klik voor vergroting)

Rond 1530 (bewoner: John Baker) verrees een stenen toegangsgebouw met poorten. In 1560 werd door toedoen van John’s zoon Richard Baker het landhuis het centrum van een 2,8 vierkante km. groot park. In 1573 logeerde Queen Elisabeth I er drie dagen.

(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

In 1930 kochten Sackville-West en Nicolson de ruïnes en begonnen de tuinen te ontwerpen en aan te leggen.

In 1967 nam de National Trust Sissinghurst in zijn geheel over: de tuinen, de boerderij en alle gebouwen. De tuinen zijn een voorbeeld van ‘dé’ Engelse tuin van het midden van de twintigste eeuw. [1]

(klik voor vergroting)

De National Trust meldt:

This internationally renowned garden was developed by Vita Sackville-West and Sir Harold Nicolson around the surviving parts of an Elizabethan mansion. It comprises small enclosed compartments, with colour throughout the season, resulting in an intimate and romantic atmosphere (the garden is more peaceful after 4). The new vegetable garden, now fully productive, supplies fresh vegetables and fruit to the licensed restaurant. The surrounding Wealden landscape, along with the property’s accompanying farm, were central to Vita and Harold’s love and overall vision for Sissinghurst. [2]

The white garden

The white garden (klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

The White Garden is the most famous of Sissinghurst’s garden ‘rooms’. It’s been created entirely from plants which have white flowers and/or silvery leaves. It looks very geometrical but in fact nothing except the small box hedges is square. The centrepiece has an ironwork arbor with Rosa mulliganii (a white climbing rose) growing over it which is simply spectular in the summer months.

Apparently, according to Adam Nicolson in the BBC4 documentary series on Sinssinghurst, there are a number of gardens in the USA which have replicated the white garden at Sissinghurst down to the last detail! [3]

The white garden, pergola (klik voor vergroting)

De pot onder de pergola is van 1937.

The rose garden

(klik voor vergroting)
Rose garden (klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

Verwijzingen / bronnen

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *