Hertshoorn of Takbok varing

Hertshoorn kennen we in Nederland als kamerplant. Je denkt niet direct aan een varen, maar Hertshoornvaren behoort tot de Polypodiaceae, een varenfamilie (Eikvarenfamilie). De botanische naam is Platycerium bifurcatum.

Hertshoorn is een epifyt, een organisme dat op planten groeit zonder parasiet te zijn, want een epifyt onttrekt geen voedsel aan de gastheer. Op plaatsen waar Hertshoorn in de natuur voorkomt is de gastheer meestal een dikke tak of de stam van een boom.

Tijdens een verblijf in Stellenbosch (ZA) en een bezoek aan de Botanische tuin (14 januari 2008) was een in het oog springende gewaarwording een aantal grote Hertshoornvarens tegen de dikke stam en op dikke takken van een oude boom.

Hertshoornvaren (klik voor vergroting)

Hertshoornvaren heeft twee soorten bladeren: steriele en fertiele. De steriele nis- of mantelbladeren zijn breed en rond en zorgen voor houvast aan de boom voor de afhangende fertiele bladeren. Ze liggen vaak dakpansgewijs over de tak waarop de varen groeit. Deze steriele bladeren rotten langzaam weg en vormen zo humus waaruit de wortels van de varen voedsel halen. Aan de onderkant van de lange fertiele bladeren bevinden zich de sporen.  Deze bladeren zijn ingesneden en geweivormig (vandaar de naam Hertshoorn). [1]

In het Afrikaans is de naam voor Plartycerium bifurcatum: Takbok varing

(klik voor vergroting)

Een uitleg over de groeiwijze was geplaatst bij de boom waarop de Takbok varing groeit:

Takbok varing: uitleg (klik evt. voor vergroting)

Verwijzingen

[1] NL Wikipedia – Platycerium

Australian National Botanic Gardens – Platycerium bifurcatum


5 Comments

 1. hendrikx

  mijn hertshoorn schijd steeds een plakkerige substantie af,wat is dit.

  1. Rob le Pair

   Ik heb geen idee

 2. marian

  Hallo,
  Mijn hertshoorn krijgt bruine punten aan de hoorn’s en soms wordt het gehele blad bruin, die knip ik dus kort , zo ook de punten, mag dat?

  Als ik water geef op de bladeren, loopt het net zo hard er aan de zijkanten weer uit, dus dompel ik ze 1x p. maand een paar uur in de teil. is dat genoeg?

  ik ben benieuwd naar uw ractie, m.vr.gr. marian

  1. Rob le Pair

   Dag Marian,

   Ik heb dat ook regelmatig gehad, en liet de bruine gedeelten eraan zitten, tenzij het hele blad lelijk en dood was.
   1 x per maand een paar uur ondergedompeld is misschien wat veel, misschien is ’t beter om iets vaker wat weinig water te geven. Ik hoorde van iemand dat 1 x per week besproeien met plantenspuit ook voldoende is.

 3. petra brugman

  Kunt u vertellen of hertshoornzout ook wel bekend als ammoniumbicarbonaat van deze plant afkomstig is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *