Garden of England: in Great Dixter raak je niet uitgekeken

Great Dixter [1]

Great Dixter ligt in het plaatsje Northiam in het district East Sussex. De allereerste bouw van het huis Great Dixter dateert uit de 15de eeuw. Bewoner hiervan was tot voor kort Christopher Lloyd. Niet alleen in Engeland, maar tot ver over de Engelse landsgrenzen is deze naam voor kenners een begrip. Hij is de schrijver van vele uitstekende tuinboeken.

Pontederia Cordata op de voorgrond, in de natuurlijke vijver

Great Dixter ligt in een schitterend historisch decor, omdat het huis al in de 15de eeuw gebouwd werd. De vormsnoei en de lay out van de tuin zijn ontstaan in de 19de eeuw en sluiten daarom naadloos bij de historische achtergrond aan.

De natuurlijke vijver, links op de voorgrond het grote blad van Gunnera Manicata

Maar in de tuin zelf is altijd plaats voor veranderingen, soms bewust shockerend, ordinaire eenjarigen als Afrikaantjes en zinnia’s op een prominente plaats in de border. In een ander seizoen lacht de krulpeterselie je tegemoet: ook weer een onverwachte aanblik.

De bekendste en meest verrassende gebeurtenis was het vervangen van de mooie traditionele rozentuin – ‘boring plants’ volgens Nathaniel Lloyd – door een tropical garden; een verandering die goed heeft uitgepakt: geen rozen in stijve perken meer, maar een overweldigende hoeveelheid exotische bloemen en planten in een tuinplan, dat volledig aan dit bloeigeweld ten onder gaat. Deze tuin, onder meer gevuld met dahlia’s, bananenbomen, wonderbomen en papyrus, heeft in de nazomer een schitterend effect. Een constante bloei zorgt voor een prachtig afscheid van het tuinseizoen. De wildebloementuin in de boomgaard, waar tal van verschillende orchideeën bloeien, uitgestrekte borders met vaste planten, heesters en rozen in uiterst eigenzinnige kleurencombinaties, een verzonken vijvertuin: dat zijn nog maar enkele van de verschillende onderdelen, die je hier kunt tegenkomen. Dankzij de combinatie van historische en klassieke accenten, zoals de vormsnoei, uitgevoerd in Taxus (de zogenaamde topiary) maak je kennis met hedendaagse of eigenzinnige zienswijzen op het gebied van tuinieren. Great Dixter is een tuin waarin je niet uitgekeken raakt.


Verwijzing

[1] Voor dit artikeltje is o.a. geput uit Neêrlandtuin: Great Dixter en Christopher Lloyd (geraadpleegd op 13 mei 2010). De eigen foto’s zijn van 4 augustus 2004


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *