Phlomis, waaronder een zeldzaam oud-roze

Phlomis (Brandkruid)

Phlomis is een zeer decoratieve plant, 100 à 150 cm. hoog met purperpaarse / lavendel-purper, of (oud-)roze bloemen en donker purperen stengels.

Phlomis is van dezelfde familie (Lamiaceae, Lipbloemigen) als Lavendel en de keukenkruiden tijm, rozemarijn, salvia. De naam Phlomis is een oude Griekse benaming voor een Verbascum-soort, en komt van phlogmos, dat ‘ontsteking’ betekent: de gedroogde viltige bladeren werden vaak als lampenpit gebruikt.

Phlomis heeft power! Dit plantengeslacht valt op door de bloei in etages. Zijn kracht schuilt vooral in de statige, sterk architectonische habitus.
De kracht van P. russeliana zit niet alleen in de zachte tinten van blad en bloem, het is ook de sterke verticale habitus die de plant zo waardevol maakt. De bloemstengels staan dicht bijeen en recht overeind. Vanaf het moment dat de plant in volle bloei staat, zorgt hij voor een sterke vormgeving in de border. En eenmaal uitgebloeid blijven de bloemstengels nog maandenlang, tot ver in de winter stevig overeind staan. [1]

(elke foto’s is te vergroten door te klikken)

Phlomis tuberosa Amazone

[margin20]

P. tuberosa Amazone

[margin20]

[info_box]Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht: Phlomis; Nederlandse naam: Brandkruid
bloeitijd: mei-juli
Inheems in Middellandse Zeegebied en ten oosten daarvan tot ver in China
[/info_box]

Familie: Lamiaceae, Lipbloemigen

Het geslacht Phlomis is op te delen in kruidachtige vaste planten en (half)heesters. Voor het Nederlandse klimaat zijn alleen de vaste planten geschikt; de heesters doen het goed op warme zonnige en kalkrijke plaatsen in het mediterrane gebied.

Phlomis groeit met overblijvende wortelstokken.

Soorten

Phlomis Russeliana

Relatief groot, dofgroen blad, vooral onderzijde van het blad is sterk behaard. De bladrozetten overwinteren bovengronds en breiden zich jaarlijks langzaam uit, waardoor dichte plakkaten ontstaan die daardoor goede onkruidonderdrukkers zijn.

Bloemstengels verschijnen in het begin van de zomer en worden 100 – 150 cm. hoog. De bloemen zijn zachtgeel. Tot ver in de winter zorgen de krachtige vertikale stengels voor een sterke vormgeving. Bloeitijd: juli – augustus.

Phlomis Samia

Bladvorm en groeiwijze vergelijkbaar met P. Russeliana. [green]De bloemkleur: prachtig oudroze, een kleur die zelden bij planten voorkomt.[/green]
Bloeitijd: juli – augustus; hoogte: 140 cm.

Phlomis samia

[margin20]

De bloemen staan in kransen om aparte bloemstengels:

P. Samia

[margin20]

P. samia

[margin20]

P. samia, detail bloem

[clear]

Phlomis Tuberosa

Deze soort is knolvomend, waarmee de plant overwintert. Bloembladeren zijn tot 25 cm. groot, en vormen een compact bladrozet. Bloemkleur: paarsroze / licht paarsviolet; hoogte: 150 cm. De soort is al sterk vertikaal, maar enigszins rommelig. Nog steviger vertikaal is de cultivar P. Tuberosa ‘Amazone’.

P. tuberosa

[margin20]

Phlomis Cashmeriana

P. Casmeriana vertoont veel gelijkenis met P. Tuberosa, maar de echte P. Cashemeriana is een meer gedrongen groeier; bloemkleur: lila; hoogte 100 cm.

[margin30]

verwijzingen:

Berg, E. van den (2007). Phlomis. Ruim baan voor brandkruid. De Tuin Exclusief, 29, 99-105.

[1] Berg, E. van den. Phlomis vormt de tuin vertikaal. www.tuinlandschap.nl, geraadpleegd 19 juni 2010.

[margin40]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *