De Toverhazelaar

De toverhazelaar is een sieraad voor de tuin, ook in het najaar en de winter. Onder gunstige omstandigheden kan hij 50 jaar oud worden. Hij is een langzame groeier en heeft veel ruimte nodig. Hij groeit vrij breed uit met bijna horizontale takken.

Familie: Hamameliaceae (Toverhazelaarfamilie)

Geslacht / soort: Hamamelis mollis (Lat.: hamatus = haakvormig; melum = appel (vruchtvorm)

Nederlandse naam: Chinese Toverhazelaar; Engelse naam Witchhazel

Bloeitijd: (december) – januari-februari

hamamelis_03 

Heester / kleine boom

De toverhazelaar is een bladverliezende heester of kleine boom met variabele bladvorm, beharing en bloemkleur. Groeivorm en bladeren lijken op die van de hazelaar, maar de hazelaar (Corylus avellana) is van een andere familie.

Bloem van Hamamelis 

De Japanse toverhazelaar heeft kleiner blad dan de Chinese toverhazelaaar en de bloemen geuren wat minder. Kenmerkend is de bruinrode voet van de felgele bloemen. Hij kan 5 meter hoog worden, dan is het meer een boom dan een struik.

Na de bloeitijd in januari – februari verschijnen de grijsgroene bladeren, die sterk op die van de hazelaar lijken. Tijdens de zomer zijn zij krachtig groen en in de herfst bronsgeel.

Medicinaal gebruik

Hamamelissoorten hebben al lang medische betekenis. Al in 1870 constateerde de Amerikaan T. Pond dat de Indianen met een aftreksel van hamamelistakken brandwonden, abcessen, haemoriden en allerlei soort wonden behandelden. De toverhazelaar is rijk aan looistoffen, flavonoïden en etherische oliën.

Geneesmiddelen op basis van hamamelisbladeren worden o.a. voorgeschreven bij acute diarree, lichte huidverwondingen, eczeem, spataderklachten en een gevoelige huid.

Hamamelis is de toverplant van de Noord-Amerikaanse Indianen. Uit plantdelen die men in een kom gooide, ontving men advies voor ondernemingen en besluiten die genomen moesten worden. Vorkvormige takken werden als wichelroede gebruikt om water op te sporen.

Tover-?

Omdat hij in de herfst prachtige kleurenpalletten tevoorschijn tovert, of omdat hij midden in de winter bloeit, of omdat aan een extract van deze plant door de indianen toverkracht toegeschreven wordt of omdat van het hout van Hamamelis wichelroedes gemaakt worden, of omdat hij alleen in Japan en China in het voorjaar bloeit en elders in januari – februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *