Aruncus: geitenbaard

Aruncus Dioicus en Aruncus Aethusifolius

Aruncus behoort tot de rozenachtigen. De favoriete plaats is halfschaduw en in vochtige grond. De plant wordt nogal fors: anderhalve meter breed. De wollige witte / crème-witte pluimen hebben iets weg van de baard van een geit. Het grote geweerde blad zit aan opgaande stengels. Als de grond voldoende vochtig is wordt het blad zo’n 25 cm. lang. Het blad is dubbel gezaagd en ruw.

Aruncus heeft op het eerste gezicht iets weg van een Astilbe, maar dat is schijn:

First glance makes gardeners think they are looking at an unusual astilbe, but really these are from two different plant families all together. They are commonly known as goatsbeard but the difference between the small aethusifolius and the 5.5 foot tall dioicus adds to the confusion with the astilbes. [1]

Klik voor vergrotingen in diashow:

In gefilterd zonlicht geeft het crèmewit van Geitenbaard een mooi effect
(klik voor vergroting):

Gegevens

  • Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
  • Geslacht: Aruncus; Nederlandse naam: Geitenbaard
  • Soort in tuin: A. Dioicus en A. Aethusifolius
  • Hoogte: tot 180 cm.; bloeitijd: juni – begin september

Creamy white, long, showy plumes above medium green cut leaf foliage. Stems wave in wind and hold seed heads through winter. Does best in filtered light and a moist area although we have some in full sun. When you see a plant a couple years after planting, you’ll know you got a great deal. This is what garden architecture is about! [1]

De kleinere Aruncus: Aethusifolius

Aruncus Aethusifolius is een mooie bodembedekker bij de vijver.

Naast Aruncus Dioicus is Aruncus Aethusifolius ook een prima soort. De vorm ervan is klein en zeer compact, de bladeren zijn diep ingesneden en hebben in hoofdlijnen een driehoekige vorm. Aan het begin van de winter verkleurt het loof naar bruin. Het kan bij de grond worden afgesnoeid.

Aruncus Dioicus (klik voor vergroting)

A compact 12″ mound of interesting cut foliage in a green- brown tone. The June blooms are creamy white and 10″ tall. Although it prefers partial shade, we grew one for years in full sun until it grew over 3 feet wide and needed to be divided. A great rock garden plant that also does well under and in front of the various Actaeas.

Toevoeging:

Allium en Geitenbaard in de fraaie kasteeltuin van Kasteel Huis Bergh (‘s-Heerenberg, Montferland, 13 juni 2010)

(klik om te vergroten)
(klik voor vergroting)

Verwijzing:
[1] Vermont Flower Farm – Shade Plants A – D; Aruncus


One Comment

  1. Eva Buné

    Hoi Rob, de foto’s van de tuin bij Kasteel Huis Bergh tonen Persicaria polymorpha, geen Aruncus.
    groet, Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *