Tekstfilologie

Samen met Max Kerkhof heb ik twee jaar achtereen enkele zomervakantie-weken vooral in Madrid doorgebracht, en vele uren in de Biblioteca Nacional en andere bibliotheken (El Escorial) van Madrid. Ik heb veel aan hem te danken; hij leerde me:

“controleren!, controleren!, want zelfs als het gedrukt staat in een mooi boek of artikel is het niet vanzelfsprekend dat het ook klopt.
Trouwens, niets is vanzelfsprekend.”

Mijn doctraalscriptie (1985) en het aanvullende onderzoek in Madrid heeft geleid tot de volgende publicatie, een deel in een uitgave van de complete werken van de Marqués de Santillana:

Le Pair, R. (Ed.) (1988)

Los Proverbios del Marqués de Santillana. In A. Gómez Moreno & M. Kerkhof (Eds.), Íñigo López de Mendoza, Marqués de Santillana - Obras completas. (pp. 216-267). Barcelona: Planeta.

De tweede zomer in Madrid bestudeerden we manuscripten van het werk van Juan de Mena, El Laberinto de Fortuna. Dat onderzoek heeft geleid tot de publicatie

Kerkhof, M., & Le Pair, R. (1989)

El 'Laberinto de Fortuna' de Juan de Mena: las ediciones en relación con la tradición manuscrita. In M.C. Carbonell (Ed.), Homenaje al Profesor Antonio Vilanova (pp. 321-339), Barcelona: Universidad de Barcelona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *