Allium (Sierui)

Allium
Strooien met sterren en wereldbollen

Ronde vormen zijn zeldzaam in de natuur, maar Alliums grossieren erin. Rechte stengels tillen de bolvormige bloemen hoog boven de andere planten uit. Dit zijn planten om architectuur mee te bedrijven.

(Van Eeghen, p. 12) [2].

In ’t voorjaar bloeiende Allium

Allium behoort tot dezelfde familie als knoflook, bieslook en prei [1].

Familie: Alliaceae (lookfamilie); geslacht: Allium
Nederlandse naam: Sierui
Een groep van hoog groeiende sieruien, te midden van andere lagere vaste planten, geeft een extra dimensie in de border. Sommige soorten bloeien vroeg in het voorjaar, andere in de zomer (A. Summer Beauty).

Allium 16 mei 2012

In volle zon, of lichte schaduw

De beste plaats is in de volle zon of in lichte schaduw in een goed doorlatende bodem want te natte grond wordt slecht verdragen. Een wat schrale, zandrijke grond is goed en ook kalkrijke klei, die goed waterdoorlatend is. De beste planttijd is de herfst; de vuistregel voor de diepte: 2 x de hoogte van de bol.

De eerste twee foto’s hieronder zijn van eind april, toen de knoppen net opengebarsten waren.

En enkele dagen later:

Blad van Allium mag weg

Hieronder staan de bloemen van Allium ‘geweven’ tussen van het blad van Lysimachia Clethroides (Wederik). Deze Allium is een voorjaarsbloeier, het blad van Wederik is dan nog laag.

Allium in bloei in mei (klik voor vergroting)

Bij sommige planten is het niet goed om blad dat niet zo fraai is weg te snoeien. Ook bij Allium is het smalle lange blad niet erg fraai, en het ligt op de grond vaak in de weg. Want de bloemen van Allium komen vooral tot hun recht als een ‘weefplant’, geplaatst tussen lagere andere planten. Het blad van de sierui kun je gerust afknippen, het doet de plant geen kwaad, en dicht op andere planten ligt het in de weg.

De bolvormige bloem bestaat uit ontelbare steeltjes met elk een klein bloemetje, zie onderstaande close-up:

Iets later tijdens de bloei (klik voor vergroting)

Allium ‘Summer Beauty’

Deze Allium bloeit in de zomer, op de foto hieronder temidden van Campanula; en een close-up:

Allium ‘Summer Beauty’ temidden van Campanula (klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

“Een paar Alliums van één soort kunnen fungeren als eyecatchers, vullen lege plekken of vormen een repeterend element. De bloemvorm steekt goed af tegen bloemen met een fijnere structuur. Voorjaarsbloeiende soorten zijn op hun best op plekken waar vaste planten en siergrassen lang op zich laten wachten. Zomerbloeiende sieruien vormen combinaties met rozen en kleuren bij de vaste planten in de bloemenborder.” (Van Eeghen, p. 12) [2].

Allium in combinatie met …

Dan Pearson publiceerde in The Guardian een artikeltje onder de titel Getting the best out of alliums. They offer spectacular balls of colour before the roses bloom […] [3]. Daarin somt hij enthausiast op hoe verschillende Allium-soorten het meest tot hun recht komen in combinatie met hun onmiddellijke omgeving:

 • “Purple Sensation” that is the first to make itself felt. By April, […] consuming the hellebores as they wane. They like this early time, feeding their bulbs while there is little around to compete. […] there is a wonderful moment late in April when the buds of the tulips are at their most opulent and are lolling in sunshine. The allium buds are pushing through absolutely vertically as the next wave […].
 • I grew Allium hollandicum “Purple Sensation” through the old roses with Papaver orientale “Perry’s White”, and they held the show for a month before the roses started to bloom in early June.
 • I grow A[llium] stipitatum “Mount Everest” at the end of the garden. As the name suggests, it is big and white, but it still retains elegance. I have to watch that the foliage doesn’t overwhelm the Aquilegia “Yellow Star” but they make a perfect combination with the single-flowered “Cooper’s Burmese” rose behind them.
 • […] the Nectaroscordum siculum have dictated the way things are running in the sunny part of the garden. The green-flowered Sicilian honey garlic has curiously coloured flowers […]
 • If you have a hot spot, A christophii is a must. It is considerably shorter than those mentioned, at about 2ft, but the flowers are spectacular […]

Bron: [3]

Toevoeging:

Allium en Geitenbaard in de fraaie kasteeltuin van Kasteel Huis Bergh (‘s-Heerenberg, Montferland, 13 juni 2010)

(klik om te vergroten)

Verwijzingen

[1] In zowel de Engelse als de Nederlandse Wikipedia, en ook door Van Eeghen in De Tuin Exclusief [2] wordt bevestigd dat Allium tot de familie van Alliaceae behoort, ook al zijn (in de Engelse Wikipedia) volgens de Angiosperm Phylogeny Group (2009) de Alliaceae de subfamilie Allioideae van de familie van Amaryllus-achtigen (Amaryllidaceae):

Allium was classified in family Alliaceae. However, in the classification of Angiosperm Phylogeny Group (2009), Alliaceae is now the subfamily Allioideae of the family Amaryllidaceae. Previously some botanical authorities have included it in the lily family (Liliaceae). (bron: Wikipedia – Allium)

Neêrlandstuin, Tuinadvies en Bakker delen Allium in bij de Lelie-familie:

Ui, knoflook en prei behoren tot dezelfde familie en hetzelfde geslacht. Om precies te zijn: de omvangrijke familie van de lelieachtigen (Liliaceae). (Neêrlandstuin)

De Alliums die voor de tuin worden aangeboden zijn sieruien. Maar ook de ‘gewone’ uien, evenals de prei, bieslook en knoflook, behoren tot ditzelfde geslacht, namelijk de grote familie van de lelieachtigen (Liliaceae). (Bakker)

[2] Eeghen, F. van (2010). Allium. Strooien met sterren en wereldbollen. De Tuin Exclusief, 39, pp. 10-15

[3] Pearson, D. (9 mei 2010). Getting the best out of alliums. Geraadpleegd op 9 mei 2010 in The Guardian.

 

6 Comments

 1. E van Werkhoven

  Geachte meneer,

  Ik heb m’n bestaande tuin laten aanplanten. Omdat het lang duurt voordat veel gesnoeide planten groot zijn en in bloei staan (aster, salvia, Anemoon), heeft de tuinontwerper gewerkt met bollen… Ook de sierui (die wat later bloeit) is daar onderdeel van.
  Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het grof en wild blad vind! (als ze straks bloeien zijn ze práchtig!!!!)

  U zegt dat je het blad van de sierui (alium purple sensation) gerust weg kan knippen. Bedoelt u dit slechts voor verdord en geel blad, of ook als het nog groen is? Op een andere site staat juist dat je het blad moet laten zitten, want daar haalt de bol zijn voeding uit. Is dat laatste op andere sites een fabel?

  Ik hoop dat u me wat wijzer kunt maken.

  Met vriendelijke groet,

  Gerbert van Werkhoven

  1. Rob le Pair

   Beste Gerbert,
   Het wegknippen van het meeste blad kun je doen zodra je de bloemen ziet verschijnen; het blad zal dan gelig kleuren en dat is inderdaad niet zo fraai.
   Hartelijke groeten,
   Rob le Pair

 2. De Weirt Mario

  Hoi zijn er vijanden voor deze plant, dieren slakken of andere ongedierte mijn worden kaal gegeten,wat kan je er aan doen
  Groetjes Mario
  mario.de.weirt@telenet.be

  1. Rob le Pair

   Voor zover ik weet wordt Allium niet aangetast door slakken of ander ongedierte. Het is eerder omgekeerd: de sterke geur van Allium weert juist slakken.

 3. Walco

  Ik heb grote witte allium geplant, ondanks slakkenbestrijding met bier zitten de planten onder de slakken, zowaakslakken als met huisje. Ik heb het idee dat de plant ze juist aantrekt. Het verbaast me dat ik hier lees dat allium geen last heeft van slakken. Nog een tip om ze kwijt te raken?

  1. Nats

   Drie witte allium planten, helaas worden ze opgegeten door de segrijnslakken waarvan we er enkele exemplaren van de planten konden verwijderen. Resultaat, 2 van de 3 witte bollen hebben een bloem gegeven welke na elke dagen door de slakken werd gesloopt, de derde stengel werd al geknakt voordat de bloem openging. De overige alliumplanten laten de slakken met rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *