Panorama rond vijver

Vanaf een terrasje is dit de ingang van de achtertuin; het eerste deel is een vijvertuin.
vier foto’s naast elkaar zijn samengevoegd tot een panoramafoto

[divider]

Van links naar rechts:
de oude tuinmuur, Hosta’s, Hamamelis (Toverhazelaar), Japans boompje, Azalea, Bamboe (Philostachys Aureosulcata Aureocaulis), meer hosta’s, moerasvaren, Bamboe (Fargesia Jiuzhaigu), Bamboe (Philostachys Nigra)

[one_fourth]
Links de 100 jaar oude tuinmuur; hier staan schaduw-
planten, voornamelijk verschillende Hosta-variëteiten
[/one_fourth]

[one_fourth]
direct rechts van het paadje begint de vijver; langs de rand varens en hosta’s; op de achtergrond de azalea in bloei
[/one_fourth]

[one_fourth]
In de vijver het eerste blad van waterlelie
[/one_fourth]

[one_fourth_last]
rechts van de vijver op de voorgrond Phylostachys Nigra iets daarachter een andere bamboe: Fargesia Jiuzhaigu; verder varens en hosta’s
[/one_fourth_last]

[one_fourth]

[/one_fourth]

[one_fourth]

[/one_fourth]

[one_fourth]

[/one_fourth]
[one_fourth_last]

[/one_fourth_last]

(klik voor vergroting)

[divider]

Via een fotomontage zijn de vier foto’s naadloos aan elkaar gemonteerd; dat zorgde voor het volgende panorama-effect:

[divider]

De foto’s zijn van 24 mei 2010, rond 16:00 uur.

[divider]

De blikvanger links is een Toverhazelaar:

[titled_box title=”Hamamelis Mollis (Toverhazelaar)” textColor=”#ffffff”]

Familie: Hamameliaceae (Toverhazelaarfamilie)

Geslacht / soort: Hamamelis mollis (Lat.: hamatus = haakvormig; melum = appel (vruchtvorm)

Nederlandse naam: Chinese Toverhazelaar; Engelse naam Witchhazel

Bloeitijd: (december) – januari-februari

Hamamelis in bloei (7 februari 2011)

[/titled_box]

[divider]

Heester / kleine boom

De toverhazelaar is een bladverliezende heester of kleine boom met variabele bladvorm, beharing en bloemkleur. Groeivorm en bladeren lijken op die van de hazelaar De hazelaar (Corylus avellana) maar is van een andere familie.

De Japanse toverhazelaar heeft kleiner blad dan de Chinese toverhazelaaar en minder-geurende bloemen. Kenmerkend is de bruinrode voet van de felgele bloemen, goed te zien op de foto’s rechts onder. Hij kan 5 m hoog worden, dan is het meer een boom dan een struik.

Na de bloeitijd in januari – februari verschijnen de grijsgroene bladeren, die sterk op die van de hazelaar lijken. Tijdens de zomer zijn zij krachtig groen en in de herfst bronsgeel. Hamamelis bloeit op minimaal tweejarig hout. De bloemen verschijnen in proppen langs de takken. Ze bestaan uit lintvormige blaadjes, die ontspringen uit een donkerder centrum. Door hun bijzondere uiterlijk zijn de bloemen van Hamamelis met geen enkele andere heester te vergelijken. De geur van de meeste cultivars, die voortgekomen zijn uit Hamamelis mollis, is uitzonderlijk.

Standplaats

De toverhazelaar is een sieraad voor de tuin zowel in de winter als ook in het najaar. Onder gunstige omstandigheden kan hij 50 jaar oud worden. Hij is een langzame groeier en heeft veel ruimte nodig. Hij groeit vrij breed uit met bijna horizontale takken.

Medicinaal gebruik

Hamamelissoorten hebben al lang medische betekenis. Al in 1870 constateerde de Amerikaan T. Pond dat de Indianen met een aftreksel van hamamelistakken brandwonden, abcessen, haemoriden en allerlei soort wonden behandelden. De toverhazelaar is rijk aan looistoffen, flavonoïden en etherische oliën.

Geneesmiddelen op basis van hamamelisbladeren worden o.a. voorgeschreven bij acute diarree, lichte huidverwondingen, eczeem, spataderklachten en een gevoelige huid.

Hamamelis is de toverplant van de Noord-Amerikaanse Indianen. Uit plantdelen die men in een kom gooide, ontving men advies voor ondernemingen en besluiten die genomen moesten worden. Vorkvormige takken werden als wichelwoede gebruikt om water op te sporen.

Tover-?

Omdat hij in de herfst prachtige kleurenpalletten tevoorschijn tovert, of omdat hij midden in de winter bloeit, of omdat aan een extract van deze plant door de indianen toverkracht toegeschreven wordt of omdat van het hout van Hamamelis wichelroedes gemaakt worden, of omdat hij alleen in Japan en China in het voorjaar bloeit en elders in januari – februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *