Waterhyacinth heeft een enorm drijfvermogen

Waterhyacinth is een drijfplant, en heeft een enorme bladvoet. Die vormen de drijvers.

[styledbox type=”download” width=”150″ align=”none”]Hier staat de inhoud van de box, Hier staat de inhoud van de box, Hier staat de inhoud van de box, Hier staat de inhoud van de box, [/styledbox]

[styledbox type=”information” width=”500″ ]Familie: Pontederiaceae (Snoekkruidenfamilie)

Geslacht: Eichhornia

Nederlandse naam: Waterhyacinth

Bloeit in juni – juli, met lilablauwe bloemen in aren[/styledbox]

[highlight type=”two”]je kan elke foto vergroten door erop te klikken[/highlight]

Bladvoet

Een pad gebruikt de bladvoet als drijver:

Een Waterhyacint heeft een gezwollen, bolvormige bladvoet. Binnen in de bladvoet zit een wit sponsachtige substantie. De bladvoet is voornamelijk gevuld met lucht en daardoor blijft de plant goed drijven. Onder de bladvoet bevinden zich ragfijne wortels, die voedsel uit het water opnemen. Het is een drijfplant, dus de wortels hechten zich niet in de bodem.

Blad

De glimmende, ronde, dikke en vettige bladen staan in rozetvorm boven de bladvoet. De waslaag op het blad zorgt ervoor dat de huidmondjes niet door water en verontreinigingen daarin verstopt raken. De plant neemt via de groene delen zuurstof uit de lucht op, maar ook zuurstof via de wortels uit het water.

Een waterhyacint kan vanaf half mei buiten worden gehouden: in een vijver of een met water gevulde bak. Aan het einde van de herfst moeten enkele exemplaren apart worden gehouden om te overwinteren op een vorstvrije plaats. Het beste is de planten in een verwarmde kamer te laten overwinteren op een lichte plaats. Mocht de overwintering ondanks goede zorgen toch mislukken, dan is er nog geen man overboord. De plant is ruimschoots te koop in een tuincentrum, en  kan worden vermeerderd door delen.

In landen met een warm klimaat is de teelt van de waterhyacint verboden. De plant vermeerdert zich zo razendsnel, dat rivieren verstopt kunnen raken en scheepvaart vrijwel onmogelijk wordt. [1]


Verwijzing

[1] Neêrlandstuin – Waterhyacinth, een warme schoonheid


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *