Pontederia Cordata, Snoekkruid

[info_box]Pontederia Cordata

  • Familie: Pontederiaceae
  • Geslacht: Pontederia; NL: Snoekkruid
  • Soort: P. Cordata[/info_box]

Pontederiaceae is een kleine familie, behorende tot de klasse van de eenzaadlobbigen, die van nature in alle werelddelen voorkomt, maar niet in Europa.

(klik om te vergroten)

Snoekkruid valt op in de vijver door zijn exotisch uiterlijk. Het kruipende rhizoom (wortelstok) drijft gesteelde, hartvormige tot lepelvormige bladeren boven de waterspiegel. De bladeren zijn mooi glanzend, tot 20 cm lang en tot 15 cm breed en staan op gladde ronde stengels zo’n 60 cm hoog.

Snoekkruid bloeit van juli tot september. De zachtblauwe bloemaren van 8-15 cm zijn fraai, en bloeien tot in de herfst. Snoekkruid is een plant die tot de allermooiste moerasbewoners behoort; het is pure schoonheid in structuur, glans en kleur. De soortnaam werd in 1737 gegeven door Linnaeus ter ere van zijn tijdgenoot Guilio Pontedera (1688-1757), professor in de botanie te Padua. Cordata betekent hartvormig (de vorm van de bladeren).

(klik voor vergroting)

Plaats in de vijver

Het beste is enigszins bewerkelijk: in de zomer vlak onder de waterspiegel, want Pontederia is eigenlijk een moerasplant die het beter doet naarmate de modder en het water warmer zijn. Maar dan is in de winter de kans op bevriezing van de wortelstok groter. Dus dan is het beter om de vijvermand in de winter te laten zakken tot ca. 40 cm.

Op de punt van het blad zit een libelle

Pontederia Cordata in de Botanische tuin van Stellenbosch (Zuid-Afrika).

De plant is daar inheems, en bereikt een hoogte van ca 1,5 meter! (gefotografeerd in volle bloei, in de zomer van Zuid-Afrika (14 januari 2008)


Meer informatie:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *