Akelei, stinzenplant

Aquilegia vulgaris (Akelei): stinzenplant

Akelei is een stinzenplant. Met ‘stinzenplanten’ worden planten aangeduid die als inheems in Nederland beschouwd worden, maar bijvoorbeeld in de 18e eeuw uit Midden- en Zuid-Europa zijn gehaald (‘Stins’ (Fries.: ‘steenhuis’, versterkt stenen huis): woning van aanzienlijke personen met landgoederen). Binnen de muren of wallen onstonden vaak tuinen waar planten konden verwilderen, door de min of meer beschutte ruimte. Verder komen stinzenplanten voor in boerenhoven, pastorietuinen, oude stadswallen, kerkhoven en dergelijke. Vanaf de 15e eeuw komt Akelei in Nederland voor (volgens het overzicht van K. Noordhuis [1].

Het voorkomen van stinzenplanten is voor het eerst in Friesland beschreven, vanaf 1950 ook in Groningen (börgbloumkes). Het planten van stinzenplanten is eind 18e eeuw begonnen onder invloed van de Engelse landschapsstijl (wild gardening). In de landschapsstijl was er een groeiende behoefte aan planten die uitgezet konden worden om te verwilderen.
Aquilegia vulgaris

[info_box]

Familie: Ranunculaceae (ranonkelachtigen)

Geslacht: Aquilegia Vulgaris (Wilde Akelei)

Inheems in gematigde zones in Europa en Azië; komt in Nederland verwilderd (vanuit tuinen) voor.

Bloeitijd: mei – juli; hoogte: 40 – 80 cm.
[/info_box]

Close-up (klik om te vergroten):

ddd

Ook op andere plekken komt Akelei mooi tot haar recht (klik om te vergroten):

Hieronder een close-up van de plant hierboven:

(klik om te vergroten)

Naast blauw en roze-rood zie je ook wel Akelei met crème-witte bloemen, met een zweem lichtroze:

(klik om te vergroten)

[divider]

Verwijzingen:

[1] zie overzicht stinzenplanten: www.klaasnoordhuis.nl

[divider]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *