RozenTuin thuis

Sneeuwwitje in een rozenboog

Bloemen: zuiver wit

Rosa Climbing Schneewittchen

De Schneewittchen van Lambert (1901) en de Schneewittchen van Kordes (1958)

Het synoniem ‘(Climbing) Iceberg’ voor ‘(Climbing) Schneewittchen’ is niet overbodig, en eigenlijk nodig om verwarring te voorkomen.

De polyantharoos ‘Schneewittchen’ heeft als ouders ‘Aglaia x (‘Paquerette’ x ‘Souvenir de Mme Levet’), geïntroduceerd door Lambert (Duitsland, 1901). Dit is de ‘originele’ niet-klimmende Schneewittchen, die nog steeds wordt gekweekt.

De Schneewittchen van Kordes (1958) is geclassificeerd als floribundaroos, maar is eigenlijk het resultaat van een kruising tussen een muskushybride en een theehybride. Deze Schneewittchen is vooral in Groot-Brittannië, Australië en de VS bekend als ‘Iceberg’.

Kenmerken

  • Soort: Klimmende Floribundaroos; syn.: ‘Climbing Iceberg’
  • Herkomst: Cants, Groot-Brittannië
  • Sport (1968 ontdekt door Cants) van Schneewittchen; Schneewittchen is een kruising van Robin Hood x Virgo (Kordes, Duitsland, 1958)Geur: Licht, zoet, lekker
  • Bloemkleur: van lichtroze naar zuiverwit, mooie gele meeldraden
  • Bloeitijd: doorbloeiend of herbloeiend
  • Bloeiwijze: deze meest gekweekte roos ter wereld is één van de allermooiste. Rijkbloeiend (in warm klimaat het hele jaar). De knoppen zijn lang, soms groenachtig of roze die opengaan als lichtgevulde zuiverwitte bloemen, bij koel weer eerst een zweem roze.
  • Groeiwijze: klimroos, hoogte: 400 cm. Sterk vertakt en krachtig, opvallende lichtgroene takken, weinig doorns en licht glanzend dun blad.

Climbing Schneewittchen’ is een ‘sport’ van ‘Schneewittchen’, ontdekt door Cants in 1968.

Wat is een ‘sport’?

Struikrozen zoals Chinese rozen en theerozen produceren soms klimmende ‘sporten’: een struikroos stuurt dan een krachtige lange scheut naar boven die ver boven de struikroos uitsteekt. Deze lange scheut vormt pas het erop volgende jaar bloemen. Als zo’n scheut wordt opgemerkt en vermeerderd kan een klimroos geïntroduceerd worden als de klimmende vorm van een struikroos.

Zo ontstonden klimmende polyantharozen, klimmende theehybriden en klimmende floribundarozen. De hier besproken R. Climbing Schneewittchen is een voorbeeld van een klimmende vorm van R. Schneewittchen.

De bloemen verschijnen overvloedig in open trossen (klik voor vergroting).

Bloemen: zuiver wit 

In de bloemknop (drie op de foto hieronder) zie je de roze zweem

Bloemen zijn zuiver wit en de gele meeldraden houden lang hun kleur In de bloem rechts de gele meeldraden 

Hieronder de overvloedige bloei van R. Climbing Schneewittchen in het dak van de rozenboog (klik voor vergroting).

In rozenboog 

 

 

In rozenboog 

poort naar terrasje poort naar terrasje

 

Astrantia Major 'Berendien Stam' Astrantia Major 'Berendien Stam' Astrantia Major 'Berendien Stam'  Rodgersia in bloei 

Buxushaagje omzoomt terrasje Buxus 

Verwijzing:
Quest-Ritson, Ch. & B. (2003). The Royal Horticultural Society – Encyclopedia of Roses. London: Dorling Kindersley. Hier is gebruik gemaakt van de Nederlandse versie: Het grote rozenboek (2005). Warnsveld: Terra Lannoo. p. 359.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button