TuinTuin thuis

In plaats van onkruid: Ajuga reptans

Ajuga reptans (Kruipend Zenegroen) is een mooie bodembedekker

Ze geeft onkruid weing kans en het plantje vormt mooie bladrozetten.
De variëteit in de tuin is Ajuga reptans ‘Atropurpurea’. Deze heeft enigszing glanzend ‘metaalachtig’ roodbruin tot paarsachtig blad, maar dat hangt mede af van de hoeveelheid zon: als het stuk border veel zon krijgt zal het blad intenser paars worden, in een schaduwborder zal het blad overwegend groen zijn.
Veel uren volle zon is ook niet ideaal, omdat Ajuga reptans het beter doet in enigszins vochtige grond. De beste plek is dus halfschaduw.

(klik voor vergroting)
Het groene blad links is van Steenbreek (klik voor vergroting)
[info_box]Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Nederlandse naam: Zenegroen
Soort in tuin: Ajuga reptans ‘Atropurpurea’
Bloemkleur: violetblauw
Bloeitij: april – juli

Er zijn nogal wat rassen met bontgekleurde bladeren. Er zijn zo’n 40 soorten, de meeste zijn inheems in de koelere gedeelten van Europa, Azië, Afrika en Australië.

[/info_box]

(klik voor vergroting)

Dit plantje is een nuttige, onkruidtegenhoudende fraaie bodembedekker. Zenegroen heeft een zeer groot groeivermogen en kan het gehele jaar door worden aangeplant. De grond moet echter wel vochtig zijn en de planten mogen niet te veel in de zon staan (zo’n 4 uur per dag is voldoende). Vooral in wilde tuinen is Zenegroen populair.

(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

Ajuga Reptans vormt (rhizomen-)uitlopers (groei via de wortelstokken); het blad is eirond tot lepelvormig. De violetblauwe bloemen staan in kransen aan korte stengels; inclusief de bloem wordt het plantje niet hoger dan 15 à 20 cm.

Ajuga reptans is wintergroen.

(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button