In plaats van onkruid: Ajuga reptans

Ajuga reptans

Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Nederlandse naam: Zenegroen
Soorten in tuin: Ajuga reptans en Ajuga reptans ‘Atropurpurea’
Bloemkleur: violetblauw
Bloeitijd: april – juli

Er zijn nogal wat rassen met bontgekleurde bladeren. Er zijn zo’n 40 soorten, de meeste zijn inheems in de koelere gedeelten van Europa, Azië, Afrika en Australië.

Ajuga reptans (Kruipend Zenegroen) is een mooie bodembedekker

Ze geeft onkruid weing kans en het plantje vormt mooie bladrozetten.
De variëteit in de tuin is Ajuga reptans ‘Atropurpurea’. Deze heeft enigszing glanzend ‘metaalachtig’ roodbruin tot paarsachtig blad, maar dat hangt mede af van de hoeveelheid zon: als het stuk border veel zon krijgt zal het blad intenser paars worden, in een schaduwborder zal het blad overwegend groen zijn.
Veel uren volle zon is ook niet ideaal, omdat Ajuga reptans het beter doet in enigszins vochtige grond. De beste plek is dus halfschaduw.

Dit plantje is een nuttige, onkruidtegenhoudende fraaie bodembedekker. Zenegroen heeft een zeer groot groeivermogen en kan het gehele jaar door worden aangeplant. De grond moet echter wel vochtig zijn en de planten mogen niet te veel in de zon staan (zo’n 4 uur per dag is voldoende). Vooral in wilde tuinen is Zenegroen populair.

 Ajuga Reptans vormt (rhizomen-)uitlopers (groei via de wortelstokken); het blad is eirond tot lepelvormig. De violetblauwe bloemen staan in kransen aan korte stengels; inclusief de bloem wordt het plantje niet hoger dan 15 à 20 cm.

Ajuga reptans is wintergroen.

(klik voor vergroting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *