Paarl: enige monument ter wereld gewijd aan een taal

Paarl: taalmonument en taalmuseum

Bij Paarl staat op een heuvel het enige monument ter wereld dat gewijd is aan een taal. Het is van 1975, toen het Afrikaans een halve eeuw erkend was als zelfstandige taal.

Paarl ligt aan de voet van een karakteristieke berg. De ronde top van de berg glinsterde na een regenbui volgens de trekkers als een parel in de zon.

(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

De structuren symboliseren de verschillende invloeden van talen en culturen op het Afrikaans.

  • Heldere Westen: de Europese oorsprong van het Afrikaans;
  • Magisch Afrika: Afrikaanse invloeden op het Afrikaans;
  • Brug: tussen Europa en Afrika;
  • Afrikaans: de Afrikaanse taal
  • Republiek (in 1961 uitgeroepen);
  • de Maleisische taal en cultuur
Het Taalmuseum in de Pastorielaan in Paarl (klik voor vergroting)

De inscriptie

Afrikaans is die taal wat vir Wes-Europa en Afrika verbind… Dit vorm ’n brug tussen die groot helder Weste en die magiese Afrika… En wat daar groots aan hulle vereniging kan ontspruit – dit is miskien wat vir Afrikaans voorlê om te ontdek. Maar wat ons nooit moet vergeet nie, is dat hierdie verandering van land en landskap as’t ware aan die nuwe wordende taal geslyp, geknee, gebrei het… En so het Afrikaans in staat geword om hierdie nuwe land uit te sê… Ons taak lê in die gebruik wat ons maak en sal maak van hierdie glansende werktuig… (N.P. van Wyk Louw)

Inscriptie (klik voor vergroting)

As ons nou hier in die saal af ’n ry pale sou plant, tien pale, om die laaste tien jaar voor te stel, en aan elke paal ’n merk sou maak op ’n hoogte van die vloer af ooreenkomende met die betreklike skryfgebruik van Afrikaans in die respektiewe jaartal, en ’n streep deur die merke trek van die eerste af hier naby die vloer tot by die laaste daar anderkant teen die solder, dan sou die streep ’n snel stygende boog beskryf, nie net vinnig opgaande nie, maar opgaande na ’n vinnig vermeerderende rede. Laat ons nou in ons verbeelding die boog verleng vir die tien komende jare van nou af. Sien u menere waar die punt sal wees, daar buite in die bloue lug hoog oor Bloemfontein, in die jaar 1924. (C.J. Langenhoven)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *