Fritillaria (Kievitsbloem)

Kievitsbloem is een bolgewas; er bestaan zo’n 85 soorten die inheems zijn in Noordelijke en gematigde streken. In Nederland vallen ze onder Natuurbescherming.

Kievitsbloemen langs vijverrand (klik voor vergroting)

Op de foto hierboven en hieronder zie je dat vroeg in het voorjaar (foto’s van 12 april 2009) de Kaapse waterlelie Aponogeton Dystachios (zie onderaan: gerelateerd bericht) al flink bloeit.

(klik voor vergroting)

Familie: Liliaceae (Lelie-achtigen)

Geslacht: Fritillaria; Nederlandse naam: Kievitsbloem

Soort in tuin: Fritillaria Meleagris

Bloeitijd: maart-mei; bloeiwijze: alleenstaande, klokvormige, uitstekende bloemen

Kievitsbloemen langs vijverrand (klik voor vergroting)

De naam

‘Fritillaria’ komt van het Latijnse ‘fritillum’ (dobbelbeker; vorm van de bloem). De Nederlandse naam verwijst naar de gelijkenis van de bloem met een kievitsei. Bovendien komt Kievitsbloem voor in natte weilanden en bloeit de plant in de periode waarin ook Kieviten eieren leggen, wat de link met Kievitseieren versterkt.

Beste plaats

De beste plaats is in de halfschaduw en waar in hoofdzaak in de morgen zon is. De grond moet vochtig en veenachtig zijn.

(klik voor vergroting)

De plant sterft al vroeg in het jaar af en dan zie je er tot het volgende vroege voorjaar niks meer van. Je kunt de bolletjes in oktober-november planten. Eenmaal geplant heb je er geen omkijken meer naar. De planten ‘verwilderen’ gemakkelijk door nieuwe bolletjes te vormen.


3 Comments

 1. Piet Peelen

  Ook geschikt als potplant ?

 2. Piet Peelen

  Kievitsbloem ook geschikt als potplant ?

  1. Rob le Pair

   nee, beter in vochtige volle grond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *