Je vindt me ook op

Oyster-monument: hoe de oester eindelijk open ging

teaser

Oyster-monument: hoe de oester eindelijk open ging

Op 6 december 2011, precies 69 jaar na dato werd het Oyster-monument ter herinnering aan het bombardement van 6 december 1942 onthuld. Met mijn moeder en broer was ik erbij. (achtergrond:  mijn verhaal)

plaquette

De oester is geopend

(je kunt elke foto vergroten door er op te klikken)

In een artikel in het Eindhovens Dagblad [1] en in dit  blogbericht → heb ik m’n steun betuigd aan het initiatief dat ervoor gezorgd heeft dat het Oyster monument 6 december j.l. onthuld werd:

Waarom opnieuw een oorlogsmonument? Waarom een bronzen beeld van een oester met daarin een stadsbeeld van Eindhoven? Omdat wat er op 6 december 1942 bij Operation Oyster gebeurde bij zeer velen nog steeds soms heftige emoties losmaakt. Ook al was het vanuit militair-strategisch perspectief een tamelijk geslaagde operatie, vele oudere Eindhovenaren die er min of meer getuige van waren en het overleefden, maar ook hun kinderen die in één klap familie en vrienden verloren en kleinkinderen, voelen het bombardement en de gevolgen ervan tot op de dag van vandaag als een verschrikkelijke gebeurtenis, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Eindhoven… en in hun persoonlijke geschiedenis.

De Oester is in was gemaakt door Peter Nagelkerke, en daarna in brons gegoten:

Onder veel belangstelling van een aantal overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers werd het monument onthuld. Indrukwekkend was ook de aanwezigheid van familie van twee Britse vliegers die deelnamen aan Operation Oyster.

Na de onthulling volgde een toespraakje door Peter Nagelkerke; hij legde uit hoe alle voorstellingen in de oester zijn geïnspireerd door waargebeurde verhalen.

Peter Nagelkerke

Hieronder een paar details van wat er in de oester is afgebeeld, de gevolgen van het bombardement (onder de foto’s kun je met de ‘thumbnails’ bladeren’):

Het monument heeft een mooie plek gekregen in de binnenstad van Eindhoven: op het plein (‘Lichttoren’) voor een voormalige Philipsfabriek, aan de Mathildelaan direct naast de Lichttoren, die op de hoek staat van Mathildelaan en Emmasingel.

De Philips Lichttoren is een markant gebouw en de meest markante plek van Eindhoven, en werd bij het bombardement ook zwaar getroffen:

In het Oyster-monument is de zwaar beschadigde Lichttoren ook prominent aanwezig: de toren stut de bovenste helft van de oesterschelp; de toren houdt de oester voor altijd open:

Philips Lichttoren in de oester

Op het plein direct naast de Lichttoren heeft het monument z’n definitieve plek gekregen:

 

Lichttoren met Plein Lichttoren, waar rechts het monument staat

Toevallig stuitte ik op een comment van ene Jamie die op 9 december, drie dagen na de onthulling van het monument, door Eindhoven wandelde en toevallig bij het monument kwam:

It is December 9, 2011. I just walked past the memorial in Eindhoven outside the former Philips factory. There are many bouquets of flowers arrayed around the memorial, including a wreath of poppies from the British Embassy expressing regret for the casualties suffered here. Though I am aware Eindhoven was bombed heavily during the war, I didn’t know anything about this story until accidentally coming across this display. I am touched by the expressions of condolence nearly 70 years after the fact…

In de sokkel van het monument is een koker gemetseld met daarin de namen van 146 Eindhovense, Duitse en Britse slachtoffers.

Verwijzingen

[1] Zie bericht Een nieuwe Operation Oyster krijgt gestalte

Je kan naar dit artikel verwijzen op sociale netwerken:
About Author

Rob le PairDocent - onderzoeker Radboud Universiteit Nijmegen; favoriete thema's op deze site: Persuasive communication, Eindhoven-Philipsdorp, WordPress-design, gebruik van sociale media, running experiences, gardening.View all posts by Rob le Pair →

  1. Rob le Pair
    Rob le Pair13 januari 2012

    Het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakt een overzicht van meer dan 3500 Nederlandse oorlogsmonumenten: http://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten
    Monument ‘Operation Oyster’ vind je hier: http://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/monument-detail/_rp_main_elementId/1_489741

Leave a Reply