Kiwi in de tuin, Actinidia Deliciosa

Kiwi (Actinidia Deliciosa) doet het uitstekend in een Nederlandse tuin en geeft in oktober – november smakelijke vruchten.

kiwi_01
21 juli 2013
kiwi_03
21 juli 2013
kiwi_04
21 juli 2013

[margin20]

Eind oktober zijn de kiwi’s rijp voor de pluk en voor de jampot.

Kiwi’s en kiwi-jam

[info_box]
[arrow_list]

  • Familie: Actinidiaceae
  • Geslacht: Actinidia; Inheems in China; NL namen: Behaarde kiwi, Chinese kruisbes, Gewone kiwi, Groene kiwi, Kiwi, Kruisbes
  • Vroeger voornamelijk Actinidia Chinensis; tegenwoordig wordt daarvan onderscheiden: Actinidia Deliciosa
  • De soort in de tuin is eenhuizig (tweeslachtig).
  • Vrijwel alle kiwirassen zijn tweehuizig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen dus op verschillende planten voor. Hierdoor moet minimaal één mannelijke plant en één vrouwelijke plant worden aangeplant om vruchten te kunnen krijgen. In de bloemen van mannelijke planten zijn de meeldraden goed ontwikkeld en de stampers onderontwikkeld. Bij de vrouwelijke planten is het omgekeerde het geval: in de bloemen zijn de stampers goed ontwikkeld en de meeldraden onderontwikkeld [1].
    De soort in de tuin is eenhuizig (tweeslachtig): in de bloemen zijn zowel de meeldraden als de stampers goed ontwikkeld. Dan moet je met één plant al vruchten kunnen krijgen.

[/arrow_list]
[/info_box]

Het begin van de vrucht:

Begin van de vruchten (7 mei 2011)
Begin van een vrucht (7 mei 2011)

[margin30]

Afkomst en de naam ‘Kiwi’

Oorspronkelijk komt de Kiwi uit China. In 1906 werden er zaden naar Nieuw-Zeeland gehaald. Toen daar goede rassen werden gekweekt kreeg de plant de naam van de alleen in Nieuw-Zeeland voorkomende trots van het land: de loopvogel Kiwi.

De naam kiwi werd in 1958 in Nieuw-Zeeland gegeven omdat kiwi fruit zoals de kiwi vogel is (het nationaal embleem van Nieuw-Zeeland): bruin en donzig. [2]

Rijpe vruchten

De vruchten worden meestal niet helemaal rijp. Het advies is daarom om ze zo laat mogelijk te plukken (november). ‘Afrijpen’ gaat heel goed in een plastic zak (donker, kamertemperatuur). Het rijpen gaat nog beter door de vruchten samen met rijpe appels of bananen in een plastic zak te doen. Het door de appel of banaan geproduceerde ethyleengas zorgt voor rijping in een week.

Tip

Omdat Kiwi klimt en erg hoog / breed kan worden (ca. 10 meter), en omdat de stengels zichzelf niet hechten moet je de meterslange stengels leiden langs een klimrek.
In februari kun je vormsnoei toepassen, en in juli eventueel takken wegsnoeien waar weinig vruchten aan zitten. Dan gaat er meer voeding naar de vruchten en krijgen deze meer licht en zon.

[one_half]
(klik voor vergroting)

[/one_half]

[one_half_last]
(klik voor vergroting)

[/one_half_last]

[margin30]

Oogst 19 november 2011

veel uitlopers over het balkonhek

[margin20]

’t Lijkt erop dat bovengenoemde tip gewerkt heeft; hierboven zie je hoe de struik welliswaar fors is uitgegroeid, maar er is voldoende licht en lucht overgebleven voor de vruchtdragende stengels.

Maar liefst 339 vruchten, de meesten bijna rijp, sommige volrijp, heb ik één voor één uit de struik geknipt

tak met veel vruchten

[margin20]

Sommige takken droegen veel vruchten.

de oogst

[margin20]

oogst

[margin30]

Verwijzingen

[1] Wikipedia – Kiwi (fruit)

[2] Jungle Tuin – Actnidia Deliciosa

[margin40]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *