RozenTuin thuis

Rosa ‘The Pilgrim’ heeft met ‘Graham Thomas’ een beroemde ouder

Rosa The Pilgrim

De ouders van Rosa 'The Pillgrim' zijn 'Graham Thomas' x 'Yellow Button'

Eén van de mooiste rozen in de achtertuin is een gele roos, ‘The Pilgrim’. We staan hier even stil bij één van de ouders van ‘The Pilgrim’, omdat die zo beroemd is: Rosa ‘Graham Thomas’

Herkomst: Austin, Groot-Brittannië, 1987

Rosa ‘Graham Thomas’

Rosa ‘The Pilgrim’

Graham Thomas en Rosa 'Graham Thomas'

Graham Thomas was in de tweede helft van de twintigste eeuw zeer invloedrijk als tuinbouwkundige.
Toen de oude rozen wat achterop raakten door de steeds maar toenemende belangstelling voor moderne theehybriden was het Graham Thomas die een ommekeer teweeg wist te brengen in hoe er tegen oude rozen werd aangekeken. Zowel in zijn werk als tuinadviseur voor de National Trust in Engeland en Wales, als door een aantal boeken die hij schreef bewerkstelligde hij een enorme revival van de 19e eeuwse rozen. De oude rozen werden weer populair, eerst in Engeland en snel ook over de hele wereld.

David Austin kweekte een schitterende roos die het levenslicht zag in 1983 en bracht daarmee een mooi eerbetoon aan Graham Thomas door deze roos naar hem te noemen. 

Rosa ‘Graham Thomas’ is een icoon. Het is de grootste en de beste gele roos van alle Engelse rozen van David Austin, en de naam is een eerbetoon aan de man die meer dan wie ook in de 20e eeuw de oude rozen weer populair maakte.

De bloemen van ‘Graham Thomas’ zijn warm helder goudgeel en verbloeien bij veel zon citroengeel. Soms hebben de bloemen een zweem abrikoos of bruingeel bij het hart. De bloemen zijn gevuld met onregelmatig geplaatste bloembladen, maar niet al te veel want soms zie je de rode helmdraden in het hart.
Bron: [1]

Rosa ‘Graham Thomas’

Verwijzingen

[1] Quest-Ritson, Ch. & B. (2003). The Royal Horticultural Society – Encyclopedia of Roses. London: Dorling Kindersley.
Nederlandse versie: Het grote rozenboek (2005). Warnsveld: Terra Lannoo. pp. 178, 397.

Zie ook in tuin thuis:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button