Maak het de URL-shortener niet te lastig

Niet-werkende link in een tweet, jammer

Eén van de eerste twitterberichten waar vanochtend m’n oog direct op viel bevatte een link die niet werkte. Als zoiets gebeurt is m’n reactie meestal “jammer dan, misschien bestaat die pagina niet meer”. Maar in dit geval wilde ik het artikel waar in de tweet naar verwezen werd heel graag lezen, dus ik legde me er niet bij neer. De tweet bleek een retweet te zijn, dus als ik de oorspronkelijke tweet zou vinden had ik misschien wel een tweet met een correcte link. Dat bleek niet zo te zijn: de originele tweet bevatte dezelfde verkorte link die niet werkte, en in de retweet was die blijkbaar niet gecontroleerd door de retweeter, en dus exact gekopieerd.

Ook zonder de link in het twitterbericht had ik het artikel snel gevonden. En ’t was zeer de moeite waard, dus m’n vingers jeukten om  het in een tweet te melden, met een correcte link naar het artikel natuurlijk. Maar zou er dan bij mij hetzelfde gebeuren: een tweet genereren met een niet werkende link? Toevallig viel m’n oog op de url van het artikel:

[highlight1]www.scienceguide.nl/201209/kleine-baby’s,-grote-taalwondertjes.aspx[/highlight1]

Toen ik daarin de apostrof en de komma zag staan had ik al voldoende argwaan om te bedenken dat daar de oorzaak van het probleem lag. Sinds een html-cursus in een ver verleden weet ik dat je in de titel van een web-pagina beter geen bijzondere tekens moet gebruiken. Maar was dat het probleem? Dat leek hier niet het probleem, want de url zoals die hierboven staat werkt gewoon, de browser (i.c. Safari) heeft geen probleem met apostrof en komma in de url.

De URL-verkorter, bijvoorbeeld bit.ly

In een twitter-bericht wordt de url automatisch ingekort, dus misschien heeft de url-shortener wél een probleem gehad bij het inkorten van deze url. Er bestaan verschillende url-verkorters, dus misschien dat ‘mijn’ twitter-programmaatje er wél een correcte verkorte url van zou maken. Omdat ik geen zin had om het in verschillende tweets vanaf verschillende platforms te proberen heb ik alleen een poging gedaan of de url-shortener bit.ly een werkende korte url opleverde. Met enige verbazing zag ik dat dat het geval was:

de originele url in de shortener van bit.ly geplakt

[margin20]

de door bit.ly gegenereerde verkorte url werkte wél

[margin20]

Deze door bit.ly gegenereerde verkorte link brengt je bij de bedoelde webpagina, de verkorte link werd dus correct terugvertaald naar de originele html-titel

Conclusie
[arrow_list]

  • Als je een blogbericht / html-pagina maakt waarvan het webadres automatisch gegenereerd wordt door het content management systeem dat je gebruikt, let dan goed op hoe dit systeem dat doet. In het besproken voorbeeld is een html-adres gemaakt waarin de titel van het bericht vrijwel letterlijk in de url terecht is gekomen: alleen de spaties zijn in de url vervangen door afbreekstreepjes, maar de appostrof en de komma zijn in de url blijven staan.
  • WordPress doet het beter: de titel van het artikel zou in WordPress automatisch geworden zijn: kleine-babys-grote-taalwondertjes
    de apostrof en de komma zouden er automatisch uit gesloopt zijn, en elke url-verkorter zou een verkorte url hebben gemaakt die correct naar de bedoelde pagina zou verwijzen.
  • Als je een tweet schrijft waarin je  een volledige link plakt die er ‘verdacht’ uitziet, controleer dan of die link ook werkt.
  • Als je retweet of een tweet citeert, doe dat dan niet klakkeloos als je niet weet wat je eigenlijk retweet of citeert en naar welk verhaal je verwijst; (dit geldt natuurlijk in het algemeen, en niet alleen maar als je de werking van de verkorte link wilt controleren).

[/arrow_list]

[margin30]

Permalinks in WordPress

In WordPress kun je zelf bepalen hoe de url eruit ziet van een bericht of pagina. Klik in het Dashboard in ‘Instellingen’ op ‘Permalinks’:

Als je voor ‘standaard’ of ‘numeriek’ kiest zit de titel niet meer in de url; als je kiest voor ‘jaar, maand, dag en naam’ of voor ‘jaar, maand en naam’ zit de titel wél in de url, en zoals al vermeld, dat doet WordPress op een ‘url-veilige’ manier.

 

[margin20]

Ook in de bericht- en pagina-editor kun je het titeldeel van de url (permalink) aanpassen; in dit voorbeeld stond aanvankelijk url-shortening in de titel, en dat kwam daarom ook in de permalink terecht. Later heb ik de titel gewijzigd in ‘Maak het de URL-shortener niet te lastig’, maar in de url / permalink heb ik url-shortener laten staan.

Dit vind je boven het bericht dat je maakt

[margin20]

En ook in het berichtenoverzicht kun je direct naar ‘snel bewerken’ gaan om de permalink – die wordt hier ‘slug’ genoemd – te wijzigen:

in het menu ‘snel bewerken’

[margin40]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *