Springen binnen Word-document

Een hyperlink maken in een Word-document

[info_box]Ik wil binnen een nogal lang Word-document de lezer in staat stellen om van één plaats direct naar een veel verder gelegen plaats in het document te kunnen springen.

Kun je in een Word-document hyperlinks voor snelle navigatie aanbrengen?

Ja, dat kan; volg onderstaande instructies
(de afbeeldingen zijn gemaakt in Word / MS Office versie 2007.[/info_box]

[divider]
[arrow_list]

 • Ga naar de plaats waarheen gesprongen moet worden; in dit voorbeeld is dat het begin van paragraaf 4.2:

[/arrow_list]

plaats in document waarnaartoe gesprongen moet worden

[arrow_list]

 • Zet de cursor aan het begin van de regel waar je een bladwijzer gaat plaatsen;

[/arrow_list]
Selecteer de menubalk ‘Invoegen’


[arrow_list]

 • Klik in het blokje ‘kopplingen’ op ‘Bladwijzer’;

[/arrow_list]

[arrow_list]

 • In het venster kun je de bladwijzer een willekeurige naam geven, maar als het er meer worden moet je ze nog wel goed van mekaar kunnen onderscheiden. Hier geven we de naam ‘quotes’
 • Klik op ‘toevoegen’

[/arrow_list]

Vervolgens breng je de koppeling aan (je maakt een hyperlink):
[arrow_list]

 • Selecteer de tekst die aanklikbaar moet worden; in dit geval is dat in de inhoudsopgave “quoting: how do you do that?”
Een inhoudsopgave met hyperlinks kan goed de functie van 'menu' vervullen in een wat langer document

[/arrow_list]

[arrow_list]

 • Klik in het blokje ‘kopplingen’ op ‘Hyperlink’

[/arrow_list]

[arrow_list]

 • In het volgende venster klik je links op de knop ‘Plaats in dit document’;
 • In het ‘boompje’ zie je de inmiddels gemaakte bladwijzer(s) staan:

[/arrow_list]

Het resultaat is een als hyperlink gemarkeeerde tekst. Door op de linktekst te klikken spring je in het document naar de plaats waar de bladwijzer (onzichtbaar) staat. In dit geval paragraaf 4.2 over quoting.

[divider]

[note_box]Naarmate je meer van dit soort hyperlinks aanbrengt, en de lezer dus meer door je tekst kan gaan springen, laat je de lezer navigeren door een hypertekst. Afhankelijk van de tekstsoort en het doel voor de lezer kan dat een prima alternatief zijn in plaats van het lineair van begin tot einde lezen.

Je doet er dan wel verstandig aan om aan het einde van een fragment ook een koppeling ‘terug naar begin’ of ‘terug naar menu’ aan te brengen; of simpelweg ‘top’. Dan ga je op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven, alleen begin je dan door aan het begin van het ‘menu’ (in het voorbeeld hierboven de inhoudsopgave) een bladwijzer ‘start’ of ‘top’ of iets dergelijks te maken. Vanaf het einde van elk fragment kun je zo de lezer naar het begin laten terugspringen.[/note_box]

[divider]

3 Comments

 1. Walter van der Corput

  Dag Rob,
  Het “terugspringen” levert mij problemen op wanneer je van verschillende plaatsen in een document naar één bepaalde plaats springt. Bijvoorbeeld in een document waarin de termen “Intra-Community acquisition”, “Community goods”, “non-Community goods” voorkomen, laat ik de lezer springen naar “Community”. Hoe kan de lezer eenvoudig terugspringen naar de plek waar hij vandaan kwam (dat wil zeggen naar de juiste van de drie plekken in dit voorbeeld)? In WordPerfect is een functie “move the insertion point to its previous position”. Is er niet een vergelijkbare functie in Word?

  1. Aad

   Walter, ik ben naar hetzelfde op zoek. Ik gebruik nu Word 2013. In een eerdere versie van Word die ik jaren gebruikt heb, ik denk 2007, zat die functie in ieder geval wel en ik heb hem veel gebruikt. Dit was een knop met een pijl naar links die ik toegevoegd had aan mijn toolbar.

   1. Coos

    Die kun je ook in Word2013 invoegen in de werkbalk snelle toegang, selecteer meer opdrachten, en dan in de bovenste balk selecteer je alle opdrachten, en daar selecteer je Terug (blauw pijltje naar links). Je kunt overigens ook de toetsencombinatie ALT-“pijltje links” gebruiken☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *