Lavandula Stoechas Anouk bloeit hele seizoen

Lavandula Stoechas Anouk is een tamelijk nieuwe Stoechas-variëteit (Koning, Sappemeer, 2005; [1])

(klik voor vergroting)

Deze Spaanse Lavendel heeft sterk geurend blad, 10 – 15 cm. lang. Bijzonder is de lange bloeitijd vanaf vroeg in het voorjaar tot ver in de zomer, de hele groeiperiode. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt bloeit ze weer goed door. Bedenk ook dat je deze Lavendel net als andere lavendels ook na de bloei met de helft kunt terugsnoeien om opnieuw bloemen erin te krijgen (zie ook [2]).

(klik voor vergroting)
 • Familie: Lamiaceae
 • Geslacht: Lavandula; NL: Lavendel; Eng: Lavender
 • Soort: Stoechas
 • Variëteit: Anouk
 • Lavendel is inheems in het westelijke Mediterrane gebied

Lavendel is een halfheester (de bladstengels verhouten enigszins) die tot de kruiden wordt gerekend, en is populair in de tuin door het blauw-groen-grijze of zilver-grijze blad. Uit de bloemen wordt lavendelolie gemaakt.

(klik voor vergroting)
(klik voor vergroting)

Overhouden en snoeien

De verschillende Lavandula Stoechas variëteiten (net als Lavandula Angustifolia) zijn goed winterhard, en wintergroen. Ze houden van droge maar wel voedselrijke grond. Veel zon zorgt voor een rijkere bloei. De plant is weliswaar winterhard, maar haar mooi overhouden valt niet mee (eigen ervaring). Op de site charybdis.nl wordt gemeld:

Lavendel snoeien geeft een wisselend succes. Soms gaat de struik dood, omdat er te lang niet is gesnoeid. Wen u eraan de uitgebloeide aren direct na de bloei weg te knippen. Een beetje fatsoeneren van de struik mag ook nog in het najaar, maar snoei beslist niet rigoureus. Pas in het voorjaar (maart) mag er sterker worden gesnoeid: verwijder de scheuten die het voorgaande jaar hebben gebloeid. Knip nooit te diep in de struik. Oud hout loopt zelden weer uit. Het is een kwestie van experimenteren hoe ver je lavendel kunt terugsnoeien. Meestal moet na enkele jaren de struik volledig worden vervangen, omdat hij niet meer uitloopt. Op tijd stek maken is dan de oplossing om voor vervanging te zorgen. [3]


Verwijzingen

 


Je kan naar dit artikel verwijzen op sociale netwerken:

2 Comments

 1. Folly Moll

  Happy Days,

  Ik heb drie mooie volle planten staan, echter zonder bloemen wel plenty knoppen die niet uit willen komen.
  Schitterend gezicht alleen geen bloemen, dus ook geen heerlijke geur!

  Mvg,

  Folly Moll

  1. Rob le Pair

   Lavendel moet op een zonnige plaats staan voor bloei; en wat betreft geur: bij Lavendel komt de geur niet van de bloemen maar van het blad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *