Goeie actie van Natuurmonumenten bij Zeepeduinen

Natuurmonumenten heeft een uitzichtpunt gemaakt bij de Zeepeduinen (kop van Schouwen)

Bovenop een duin heeft Natuurmonumenten in 2009 een verhoogd plateau gemaakt. In april 2010 hebben ze een trap gemaakt die leidt naar een zogenaamde vleugelbunker, een Duits commandobunker uit de tweede Wereldoorlog.

[highlight1]elke foto kun je vergroten door erop te klikken[/highlight1]

het dak van de vleugelbunker
de vleugelbunker

Toen al, en nu nog is het een magnifiek uitzicht op Slot Haamstede aan de ene kant en de duinvalleien en vuurtoren aan de andere kant. De drie volgende foto’s tonen het uitzicht.

uitzicht op de duinvalleien
idem, ingezoomd
idem, verder ingezoomd

De trap is gemaakt van zogenaamd Cortenstaal; dit staal vormt na enige tijd een beschermende laag roest.
[info_box]

Informatie over het gebied en de naam ‘Zeepe’

De Zeepeduinen behoren vanouds bij het landgoed Slot Haamstede. Toen Natuurmonumenten het geheel in 1981 kocht, bedong de eigenares dat zij het gebruik van het slot en het bos mocht behouden. Slot en Slotbos (aangeplant vanaf de achttiende eeuw) zijn alleen van een afstand of tijdens een excursie te bezichtigen. De fraaie slotmuur met bijzondere begroeiing kan wel worden bekeken. Ook het duingebied is opengesteld en de moeite waard om te ontdekken. De Zeepeduinen liggen enkele kilometers van zee. Het is een van de weinige ver landinwaarts gelegen duingebieden die niet zijn geschon-den door intensieve landbouw, stedenbouw of naaldbosaanplant. U treft er een afwisselend, veelal geaccidenteerd landschap met bos, struweel, grasland, mosvlakten en kaal zand. Om het gebied open te houden, laat Natuur-monumenten hier zo’n negentig Shetland-pony’s grazen. De naam Zeepeduinen is een verbastering van het Zeeuwse seepelen (=sijpelen): het grondwater sijpelde hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving.
Bron: [1][/info_box]

[divider]


Verwijzing:
[1] Natuurmonumenten: Zeepeduinen

 


Je kan naar dit artikel verwijzen op sociale netwerken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *