Coherentie tussen meerdere blogberichten. Online jaarverslag: drie artikelen bij Frankwatching


Als verschillende blogberichten die thematisch heel sterk op elkaar aansluiten niet direct na elkaar gepubliceerd worden, verlies je vlug een deel van wat eigenlijk een eenheid had moeten zijn. Hieronder volgt een voorbeeld van dit probleem, en een beschrijving van de manier waarop het probleem (grotendeels) werd opgelost.

Een voorbeeld
Drie artikelen, verschenen in drie blogberichten bij Frankwatching, gingen over één thema: het online jaarverslag. Niet alleen hoorden de drie bijdragen inhoudelijk heel sterk bij elkaar, er zat ook een duidelijke volgorde in; nr. 2 had niet vóór nr. 1 moeten verschijnen, en nr. 3 moest de laatste van de drie zijn. De drie artikelen verschenen op 7, 17 en 31 augustus.

De auteurs of de (eind)redacteuren hebben hun best gedaan om coherentie aan te brengen met enkele ‘cross references’ (in de citaten hieronder geeft blauw aan dat de betreffende tekst in het origineel een hyperlink is). In aflevering 2, van 17 augustus, wordt bijvoorbeeld verwezen naar aflevering 1, van 7 augustus:

In het eerste artikel over online jaarverslagen zette mijn collega Boudewijn Bugter de voordelen van een online jaarverslag uiteen. Overtuigd? Dan is je volgende vraag vast hoe je de totstandkoming van het online (half)jaarverslag, kwartaalbericht of online jaarplan aanpakt.

En aflevering 3 (van 31 augustus) begint met:

In het vorige artikel over online jaarverslagen beschreef ik hoe je de ontwikkeling van het online jaarverslag aanpakt.

en eindigt met

Dit artikel is (voorlopig) de laatste van een artikelenreeks over online jaarverslagen. In een eerder artikel schreef mijn collega Boudewijn Bugter over de voordelen van het online jaarverslag. In het artikel daarna beschreef ik hoe je de ontwikkeling van het online jaarverslag aan kunt pakken. [tekst in blauw is in origineel een hyperlink]

Kortom, er wordt slechts terugverwezen: in 2 naar 1, en in 3 naar 1 en 2. In artikel 1 wordt niet verwezen naar artikel 2, en in 2 niet naar 3. Dat is niet vreemd, zou je kunnen zeggen, want bij het redigeren van aflevering 1 kun je nog niet verwijzen naar toemstige en nog niet bestaande afleveringen. Maar mij lijkt dat het een kleine moeite was geweest om bij het verschijnen van afl. 2 naar deze aflevering te verwijzen met een hyperlink in afl. 1., en bij het verschijnen van afl. 3 in afl. 1 te verwijzen naar de afl. 2 en 3.

De coherentie via terug- én vooruitwijzen tussen de drie afleveringen wordt wel sterk benadrukt in de sectie ‘gerelateerde artikelen’: gerelateerd aan 2 zijn 1 en 3, en gerelateerd aan 1 zijn 2 en 3, etc.

Maar toch zouden ‘in-text hyperlinks’ die vooruitwijzen niet misstaan hebben.

De drie artikelen vind je hier:
Spaar bomen en budget met een online jaarverslag (1)
Aan de slag met het online jaarverslag: hoe pak je het aan? (2)
Lancering van het online jaarverslag: een crossmediale aanpak (3)

Er zijn voor WordPress blogs diverse plugins beschikbaar om ‘cross references’ op een handige manier in de tekst en/of aan het einde ervan, in te bouwen. Sommige plugins doen het zelfs automatisch, op basis van een tekstanalyse.

Je kan naar dit artikel verwijzen op sociale netwerken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *