SlideShare-presentatie integreren in blog-artikel: krik je online profile op

[fancy_box title=”SlideShare en WordPress”]why_use_itIn een tijd waarin storytelling hét buzz-woord is, een afbeelding meer zegt dan duizend woorden, en voor velen geldt dat the medium is the message, is een diashow een krachtig instrument om met beelden je boodschap in een verhaal te presenteren. Door SlideShare-presentaties te integreren in andere social media, versterk je je online profile. Een blog-artikel in WordPress is een prima gastheer voor een SlideShare-diashow.[clearboth]

Een aantal factoren zorgt ervoor dat SlideShare zo’n krachtig social media-platform is:[arrow_list]

 • SlideShare is niet alleen een Social Networking platform maar ook een Social Content Network;
 • Sharing en interactie maken SlideShare ‘social’;
 • SlideShare-presentaties verbinden met en integreren in andere Social Networks versterkt je online profile.
 • Integratie in een WordPress blogartikel kan voor een belangrijke meerwaarde zorgen.

[/arrow_list]

[/fancy_box]

[margin30]

Is SlideShare een Social Networking platform?…

SlideShare wordt niet vaak in één adem genoemd met de bekende Social Networking Sites; SlideShare heeft geen ‘real time’ status-updates; je ontdekt op SlideShare niet dat een vriend of iemand die je volgt net op dát moment geniet van een cappuccino, of daar #zinin heeft en concludeert dat #lifeisgood, en je kunt niet kwijt dat je je op dat moment bevindt “@ AlbertHeyn w/ 3 others” (lekker rustig daar zou je bijna denken), en ook kun je op SlideShare de melding niet kwijt dat je “zojuist een 11,27 km run hebt gelopen in 1:06′:22″ met #nikeplus #makeitcount” (een beetje zelfspot kan geen kwaad).

… Ja, met de nadruk op content: een Social Content Network

Op het social content-netwerk SlideShare trekken miljoenen presentaties maandelijks 60 miljoen bezoekers die 130 miljoen pagina’s zien (1): daarmee behoort SlideShare tot de 200 drukst bezochte sites ter wereld. Van een geüploade presentatie kun je zelf bepalen of deze gedownload mag worden of niet.

De context van een presentatie

Meestal weet de verteller meer van het onderwerp dan het publiek en in zijn presentatie staat hij meer boven de materie. En vaak zal de verteller een beperkte tijd hebben voor een presentatie, dus hij of zij heeft er alles aan gedaan om het verhaal beknopt te houden en goed te bevatten voor een geïnteresseerd (leken-)publiek.

Door overtuigende afbeeldingen te gebruiken (foto’s, grafieken, diagrammen, infographics of een conceptueel model dat een onderzoeksopzet illustreert), beknopte puntsgewijze teksten, samenvattingen, conclusies en als de tijd het toelaat discussiepunten. Vaak zal er na afloop geïnformeerd worden of de presentatie ‘ergens online staat’. Als dat zo is, dan is SlideShare dé plek waar de presentatie online te vinden is.

Een goede presentatie vertelt een verhaal

De presentaties die je op SlideShare vindt zijn meestal met zorg gemaakt, voor een werkbijeenkomst, een conferentie of workshop. De meerwaarde van de meeste presentaties is dan ook dat het niet om de ervaring van momenten gaat zoals bij microblogging, maar om het ervaren van een afgebakend gestructureerd verhaal in de vorm van een presentatie.

Deze kenmerken zorgen ervoor dat de nadruk ligt op content-sharing, en de content op SlideShare is anders en misschien vaak ‘rijker’ dan bij andere content-sharing sites (Flickr, alleen beeld: foto-sharing) en YouTube (bewegende beelden, geluid: video-sharing). Een presentatie vertelt een verhaal explicieter, niet alleen door de combinatie van beeld en tekst, maar ook omdat het verhaal als samenhangend geheel, min of meer gepolijst, als afgerond verhaal gepresenteerd wordt.

[pullquote4 quotes=”true” align=”left”]SlideShare’s mission is to build the world’s largest social content network (2)[/pullquote4]

[margin30]

Wat maakt het content-network ‘social’?

Share

Presentaties staan op SlideShare om gevonden te worden, om beschikbaar te zijn voor iedereen, om ge-liked (Facebook) en gedeeld te worden via Email, Favorite, Save (downloaden), en Embed (waar ik hierna op in ga).

[one_half]

share

[/one_half]

[one_half_last]

 

[/one_half_last]

[margin20]

Comments

je kunt reacties (ook reacties op reacties met de Reply-knop) plaatsen naar aanleiding van de presentatie; soms zie je zelfs reacties bij afzonderlijke dia’s

comments

[margin20]

Profiel; volgen en gevolgd worden

[one_half]

slsh_profile

[/one_half]

[one_half_last]

slsh_profile_2

[/one_half_last]

[margin20]

Related

[one_half]

related_more

[/one_half]

[one_half_last]

Related presentations: net als bij elk YouTube filmpje worden er altijd  verwante relevante presentaties als suggesties gegeven.

Onder ‘More’ vind je meer presentaties van dezelfde auteur.

[/one_half_last]

[margin20]

Favorites

[one_half]

favorites

[/one_half]

[one_half_last]

Favorites: net als bij YouTube-filmpjes kun je presentaties van anderen markeren als ‘favorite’; die functie is tweeledig:

[arrow_list]

 • dat is handig voor jezelf (bookmark-functie, om eventueel later te bekijken);
 • je kunt op de startpagina van een auteur zien wat deze als favoriet gemarkeerd heeft, wie weet zet dat je op een goed spoor naar nog meer moois.

[/arrow_list]

[/one_half_last]

[margin20]

Social bookmarking

[one_third]

social_sharing

[/one_third]

[two_third_last]

Naast een presentatie staan social-bookmark links: je kunt met één klik verwijzen naar een interessante presentatie en die verwijzing in een Twitter-, Facebook-, LinkedIn-, of GooglePlus-statusupdate opnemen.

Ook Pinterest kan, door zijn focus op afbeeldingen, een interessant platform zijn waar je een presentatie ‘pint’; de eerste dia wordt de gepinde afbeelding.

pin_it

[/two_third_last]

[margin30]

Verbinden en integreren

Er zijn dus volop mogelijkheden om de aandacht van Twitter-volgers, Facebook- en LinkedIn-vrienden en bekenden te sturen naar een SlideShare-presentatie. Maar de connectiviteit tussen verschillende sociale netwerken gaat inmiddels nog verder. Een SlideShare presentatie kan behalve verbonden zijn via een link in bijvoorbeeld een tweet ook geïntegreerd zijn in diezelfde tweet.

Je presentatie in andere sociale media

Net als een Twitter-feed kun je een opsomming van SlideShare-presentaties tonen op andere social media platforms:

[arrow_list]

 • In je LinkedIn profiel kun je automatisch een overzichtje laten verschijnen van je SlideShare-presentaties. Aanklikken van een presentatie zorgt voor afspelen van de presentatie binnen LinkedIn (integratie).
 • Als je in een Facebook status-update de url van een SlideShare-presentatie plakt verschijnt de eerste dia als afbeelding in het bericht. Klikken op dit plaatje opent de presentatie in SlideShare (verbinding maar geen integratie).
 • Pinterest: als je een presentatie ‘pint’ en op de afbeelding geklikt wordt die presentatie afgespeeld binnen Pinterest (integratie).
 • Twitter: als er in een tweet een link naar een SlideShare-presentatie staat brengt die link je naar SlideShare in een nieuw venster, maar  de presentatie kan ook binnen de tweet worden weergegeven (integratie).

[/arrow_list]

Hieronder zie je eerst een illustratie van een verwijzing naar een SlideShare-presentatie in een tweet (links), en de presentatie zelf in diezelfde tweet (rechts):

Tweet met link naar en met SlideShare-presentatie geïntegreerd

[two_third]

(klik voor vergroting)

[arrow_list]

 • als je klikt op de link slideshare.net/… dan ga je in een nieuwe tab of venster naar de presentatie in SlideShare;
 • als je klikt op ‘View media’ (maar klikken op een willekeurige plek werkt ook) is het resultaat wat je hiernaast ziet:

[/arrow_list]

[/two_third]
[one_third_last]SlideShare in tweet 2[/one_third_last]

[margin20]

Mobiele Twitter-apps

Dezelfde integratie zit in mobiele Twitter-apps. Hieronder een voorbeeld van dezelfde tweet in de iOS iPhone app Twitter:

[one_half]embed_twitter_mobile_1[/one_half]
[one_half_last]embed_twitter_mobile_2[/one_half_last]

[margin30]

Een SlideShare-presentatie embedden in WordPress

In een blogartikel schrijf je een verhaal, waarin je ter illustratie (of omdat het de aandacht trekt en vasthoudt) één of meer foto’s, afbeeldingen, een schema, grafiek, etc. opneemt. Je wil immers, als het verhaal daarom vraagt, de multimedia-opties benutten die in een blogartikel veel makkelijker toe te voegen zijn dan in een papieren tekst. Vaak zie je een YouTube-filmpje embedded in een blogartikel, met dezelfde functie: het illustreert je verhaal met beeld en geluid, en trekt de aandacht.

Dezelfde mogelijkheid om je verhaal te verrijken met beelden krijg je door een SlideShare-presentatie op te nemen (te embedden) in je blogartikel. Vooral als je een blogartikel schrijft waarvan het thema verwant is met een presentatie (van jezelf of van iemand anders) die op SlideShare staat. De meerwaarde daarvan is:

[arrow_list]

 • Blog-artikel en presentatie: overeenkomst in ‘genre’
  Een idee, gedachtengang, of betoog, een ingewikkelde methode van een onderzoek, of de resultaten van een onderzoek in een paar veelzeggende grafieken zijn vaak al min of meer ‘gepolijst’ en beknopt, kort en krachtig weergegeven in goed verzorgde presentatie-slides die, als het meezit, op SlideShare voor je klaar staan. Ook in een blogartikel regeert vaak de richtlijn om het vooral beknopt te houden en niet te veel uit te wijden of af te dwalen. Als je presentatie-dia’s veel tekst kunnen vervangen om in de plaats te komen van wat je met veel en niet makkelijk te bevatten tekst had willen zeggen, dan is zo’n presentatie een welkome en visueel aantrekkelijke aanvulling op de blog-tekst.
 • Dia’s als illustraties op maat – PowerPoint als illustratie-gereedschap
  In het verlengde hiervan de omgekeerde situatie: een presentatie maken en die naar SlideShare uploaden enkel omwille van de illustratie in een blogartikel. Ik ben wel eens een presentatie op SlideShare tegengekomen die bestond uit één dia, en ook wel een presentatie van 3 of 5 dia’s. Wellicht zijn die mini-presentaties nooit ‘live met publiek’ gepresenteerd, maar bedoeld om die ter illustratie op te nemen in een webpagina of blogartikel.
  Dit lijkt een omslachtige procedure, maar is bij nader inzien toch effectiever en efficiënter dan zelf illustraties te maken…, want hoe maak je een mooie staafgrafiek, organigram of stroomdiagram in een webeditor, bijvoorbeeld die van WordPress?
 • Integratie in plaats van link naar elders
  En niet onbelangrijk: met een link naar elders, i.c. naar SlideShare, bestaat altijd de kans dat een lezer je blogartikel verlaat en er misschien niet snel weer naar terugkeert; een link die verwachtingen wekt nodigt immers uit om erop te klikken. Dat is bij microblogging (zie hierboven, Facebook, Twitter) niet zo’n probleem, maar in een blogartikel wil je dat misschien liever niet.

[/arrow_list]

Online presence

Als het van belang is dat je activiteiten op het web gemakkelijk gevonden worden, dan kan de hierboven besproken integratie van groot belang zijn. Uiteindelijk gaat het in bijvoorbeeld personal branding of onderzoeksactiviteiten van studenten, promovendi en wetenschappers om een online profile. Als de onderdelen van dat profiel, in plaats van versnipperd en verspreid, zichtbaar aan elkaar gerelateerd zijn, zal de impact ervan groter zijn.

Niet voor niets wordt een weblog vaak genoemd als dé social hub voor iemands activiteiten op verschillende social media. De impact van een blogplatform en die van een presentatie-platform kunnen elkaar aanvullen en versterken. Vooral als WordPress zo’n goede gastheer is voor een SlideShare-diashow.

[margin30]

En nu: hands-on

Hoe doe je dat, een SlideShare-presentatie integreren in een WordPress blogartikel?

Links van de presentatie staan de social bookmarking pictogrammen; klik op het WordPress pictogram; je krijgt een scherm met opties:

[one_third]embed_1[/one_third]
[two_third_last]embed_2

Klik op [Copy] om de embed-code (die heet hier ‘shortcode’) te kopiëren.[/two_third_last]

[margin20]

Plaats in de WordPress-editor de cursor op de plaats waar je presentatie wilt neerzetten; ter illustratie heb ik dat hieronder gedaan:

Presentatie van Joël Bosch over het experiment onder studenten bij de Radboud Universiteit in Nijmegen (zomer 2012):


[margin20]

[fancy_box title=”Tot slot”]

[arrow_list]

 • SlideShare is een Social Content Network met een rijke inhoud;
 • Het staat je vrij om presentaties van anderen te (her)gebruiken, zolang je de bron maar vermeldt met de link naar de vindplaats.
 • Als je geen SlideShare-account hebt kun je alles ter plekke bekijken, en presentaties integreren in bijvoorbeeld een WordPress-artikel. Maar misschien heeft dit verhaal je wel gemotiveerd om wél een SlideShare-account te maken.
  [fancy_link link=”www.slideshare.net” target=”blank”]www.slideshare.net[/fancy_link]
 • Uiteraard sta ik open voor reacties, suggesties, vragen, opmerkingen.

[/arrow_list]

[/fancy_box]

[margin30]

Verwijzingen:

[fancy_list style=”circle_arrow”]

 • (1) de bezoekersaantallen worden o.a. hier genoemd: [fancy_link link=”http://www.slideshare.net/about” target=”blank”]SlideShare – 101[/fancy_link]
 • (2) de quote “SlideShare’s mission[…]: [fancy_link link=”http://www.slideshare.net/about/workatslideshare#tabs=tab-1″ target=”blank”]SlideShare – carreers[/fancy_link]

[/fancy_list]

[titled_box title=”Publicatie op Frankwatching”]

Dit blog-artikel staat ook op

logo-frankwatching_2

[fancy_list style=”circle_arrow”]

 • [fancy_link link=”http://www.frankwatching.com/archive/2013/03/14/je-blog-als-gastheer-van-je-diashow-met-wordpress-slideshare/” target=”blank”]Je blog als gastheer van je diashow met WordPress & SlideShare
  [/fancy_link]

[/fancy_list]

[/titled_box]

[divider]

Je kan naar dit artikel verwijzen op sociale netwerken:

7 Comments

 1. www.bikernet.com

  Very good blog! Do you have any tips for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own website soon but I’m
  a little lost on everything. Would you recommend
  starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many options out there that I’m totally confused .. Any ideas? Cheers!

  1. Rob le Pair

   Thanks,
   I definitely would recommend WordPress, for which you have the choice between wordpress.com (hosted by WordPress, free, but with limitations for layout and functionality) and WordPress.org for which you need your (paid but usually cheap) ‘own’ provider. In that own space you install WordpPress (available for free, via WordPress.org). I would choose this latest option).
   Succes with (starting) your website!

 2. Custom Art

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am
  impressed! Very helpful information specially the remaining part 🙂 I deal with such information much.
  I used to be seeking this certain information for a very lengthy time.
  Thanks and best of luck.

 3. clash of clans cheats

  After going over a handful of the blog posts on your web
  site, I truly appreciate your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
  Please check out my web site as well and tell me how you feel.

 4. attarintiki daredi images

  Hey! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or
  plugin that might be able to fix this issue. If you have
  any suggestions, please share. Thanks!

 5. http://Youtube.com/

  I visited many web pages except the audio quality for audio songs current
  at this web page is truly superb.

 6. Elmer

  rocket league pc download; Elmer, The wonderful graphics and animations make these games very
  interactive and attractive. The customer service is excellent, additions to the game,
  movie, and music line-ups are made daily,
  and more and more homebrew apps and bonus content get added regularly.
  How the user uses it is up to them, but you should use it
  legally or you may make it difficult for everybody else.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *